Vilken kaffemaskin?

Vilken ska man köpa? Och andra livsviktiga frågor

Tips för att brygga bättre kaffe hemma


Att brygga kaffe hemma behöver inte vara svårt, och med rätt teknik kan din hembryggning bli lika god som kaffet som serveras i våra kaféer. Följ dessa enkla tips så är du på väg att förbättra ditt hembryggda kaffe!

Använd färskt, helt bönkaffe

En stor del av det som gör att kaffe luktar och smakar så komplext och gott är närvaron av aromatiska föreningar i rostade kaffebönor. Omedelbart efter rostning börjar dessa föreningar att fly från bönan i en process som kallas avgasning - tar mycket smak med sig! Efter 8 dagar kommer upp till 70 % av dessa föreningar att vara borta. Allteftersom tiden går förlorar du mer smak och sitter kvar med gammalt kaffe. Att mala kaffe kommer att göra denna process snabbare; exponera mer yta av bönan gör det lättare för föreningarna att fly.

Att bara använda färskt kaffe och mala precis innan du brygger kommer att bidra till att du får ut den mest smakrika koppen av dina bönor!

Använd en våg

Många av oss har hört talas om den enkla regeln att använda 2 matskedar kaffe för varje 2 dl vatten. Och även om det receptet (eller liknande recept) definitivt kan användas för att brygga kaffe, saknar de precisionen för att ta din bryggning till nästa nivå. Olika kaffe och blandningar kan ha en stor skillnad mellan storlek och densitet, så en matsked av ett kaffe kan faktiskt väga betydligt mindre än en matsked av ett annat kaffe. Genom att använda en våg kan du mäta efter vikt (istället för volym), vilket hjälper till att se till att oavsett vilket kaffe du använder, vet du exakt hur mycket av det som kommer ner i din kopp.

Använd rätt mängd kaffe

Mängden kaffe du använder i förhållande till mängden vatten du brygger med är det som avgör hur stark eller svag en kopp kaffe blir. Ju mer kaffe du använder, desto starkare blir koppen; ju mindre kaffe du använder, desto svagare blir koppen.

Så hur vet du hur mycket kaffe du ska använda? Det bästa sättet att tänka på det är som ett förhållande mellan mängden kaffe som används och mängden vatten som används.

Använd en kaffe kvarn

En stor kvarn är ett av de viktigaste verktygen för att brygga kaffe. Partikelstorleken på malet kaffe avgör hur snabbt smakämnen extraheras från bönorna, där mindre partiklar extraheras snabbare än större partiklar.

När du brygger kaffe vill du att alla dina sump ska ha ungefär samma storlek, så att alla partiklar bryggs i samma takt. Att kunna kontrollera den exakta storleken på ditt malda kaffe ger dig mycket mer kontroll över bryggprocessen.

Använd filtrerat vatten

Visste du att cirka 98,5 % av bryggkaffe bara är vatten? Det betyder att vattnets kvalitet och smak spelar en enorm roll för hur ditt bryggkaffe smakar. Om vattnet du använder smakar illa eller har några konstiga lukter, gör ditt kaffe det också. Att använda renat vatten är en av de bästa sakerna du kan göra för din morgonkopp. Kranvatten är vanligtvis rent nog att användas för bryggning; på många ställen kanske du vill använda vatten som har genomgått hemfiltrering (som ett Brita-filter) eller till och med vatten på flaska.

Se till att ditt vatten har rätt temperatur

För att få ut de bästa smakerna ur ditt kaffe måste vattnet du använder för att brygga ha den optimala temperaturen: mellan 90-96 C. Även om temperaturen inte bara påverkar extraktionshastigheten (kallare vatten brygger kaffe mer långsamt än varmare vatten), påverkar det också det som utvinns.

Mycket av den behagliga syra och distinkta smaker vi älskar i vårt kaffe skulle inte dyka upp i kaffe bryggt med vatten under 90 grader Omvänt kommer vatten över 96 grader att göra att mycket mer bittra smaker extraheras från kaffet. Att brygga på den söta platsen kommer att ta fram sötman och komplexiteten i våra kaffe utan att extrahera de onödiga bittra smakerna.

Förvärm / Förblöt allt

Innan du brygger ditt kaffe, se till att allt ditt kaffe kommer att röra vid är så nära din bryggtemperatur som möjligt. Om du inte gör detta kommer din bryggenhet att stjäla värme från vattnet under bryggningsprocessen och avsevärt sänka vattnets temperatur. När du vet hur viktigt det är med rätt uppvärmt vatten under din bryggning, vill du definitivt undvika att onödigt sänka temperaturen på ditt vatten.

Dessutom, när du brygger en pour over, se till att förbereda ditt filter genom att blöta det med varmt vatten och låta det rinna av. Detta ger inte bara filtret rätt temperatur, det tvättar också bort mycket papperssmak som annars skulle hamna i ditt kaffe.

Mätt ditt kaffe helt

När du brygger kaffe vill du se till att allt malet kaffe är i kontakt med vatten under samma tid. Och även om det kan verka som att kaffet är helt mättat när du först tillsätter vatten till din pour over eller franska press, är det inte ovanligt att hitta fickor med torrt kaffe. Det bästa sättet att se till att allt ditt kaffe blir blött är att ge ditt kaffe en kort, lätt omrörning direkt efter att du har tillsatt ditt vatten under blomningsfasen.

30 May 2023