Vad som är den perfekta koppen kaffe, det beror ju på vem som ska dricka den. En del vill ha den svart, andra med lite mjölk, mycket mjölk, socker, inte socker och så vidare. Sen finns det ju en massa olika sorters kaffe, som även det kan spela roll. Men frånsett det, så finns det ett sätt att brygga på, som gör kaffet perfekt.
Det hela handlar om att ha ren utrustning, rätt temperatur på vattnet samt rätt sosering av kaffet.
Typ av bryggare | Temperatur | Att tänka på |
---|---|---|
Kaffebryggare | 92–96 ℃ | Bryggaren ser själv till att vattnet har rätt temperatur. |
Presskanna | 92–96 ℃ | Koka upp vattnet, låt det sedan svalna 30–60 sek innan du häller det över kaffet. Låt dra i ca 4 minuter innan du trycker ner filtret. |
Perkolator | ca 100 ℃ | Perkolatorn kokar själv upp vattnet och låter det passera kaffefiltret flera gånger. |
Mokabryggare | ca 100 ℃ | När kokpunkten nås pressas vattnet upp av trycket och genom filtret. |
Espressomaskin | 92–96 ℃ | Maskinen ser själv till att vattnet har rätt temperatur. |