För att göra riktigt gott kaffe, med hjälp av en kaffepress, så behöver du så klart först se till att köpa dig en kaffepress. Om du är ute efter bästa kaffepressen, se till att jämföra olika märken och modeller före du investerar i en sådan.
Perfekt presskaffe, steg-för-steg:
Bestämd mängd kaffe
Fyll på med grovmalet kaffe till ungefär en fjärdedel av kannans storlek.
Varmt vatten
Fyll på med 90-96 gradigt vatten. Tips: Lyft av kastrullen från plattan precis innan det börjar koka!
Hälften, rör om, hälften
Häll i hälften av det varma vattnet och rör om. Häll sedan på resten av vattnet.
Den magiska 4 minutersgränsen
Låt stå exakt 4 minuter, pressa sakta ner och servera. Tips: Vill du ha lite svagare kaffe så går det bra med tre minuter, men låt inte kaffet dra längre än så, då kan det smaka surt.
Franskpressen, känd som caffettiera a stantuffo i Italien och cafetière à piston i Frankrike, är en av de mer populära bryggmetoderna i Sverige. Den första franskpressen patenterades av fransmännen Mayer och Delforge 1852. Bryggmetoden har sedan dess varit densamma.
Man tar helt enkelt malda kaffebönor, samt vatten och blandar i en kanna. Kaffet får dra i ett par minuter och filtret pressas ned så att sumpen samlas i botten av kannan. Kaffet som samlas ovanför filtret serveras direkt ur kannan.
Att brygga med franskpressen är inte särskilt svårt och den gör sig bra på bordet när man har gäster.